Pages Menu
 

Categories Menu
Co da monitorowanie cen konkurencji a co marketing społecznościowy we Wrocławiu?
Prowadzenie biznesu to nieustanna walka z konkurentami o klientów, którzy dokonują wyborów między proponowanymi cenami, a jakością usług
Sklep online - o czym warto pamiętać? Projektowanie stron internetowych Rzeszów. Sklepy responsywne, strony www
W ostatnich latach znacznie zwiększyła się liczba użytkowników Internetu. Strony www, wszelkiej maści fora
Jak zadbać o wysoką pozycję w wyszukiwarce? Szkolenia SEO i SEM Gdańsk, Gdynia
Szukając informacji na temat skutecznego pozycjonowania stron internetowych, często można się natknąć na terminy SEO i SEM. Co takiego oznaczają
Sklep internetowy podstawą biznesu. Projektowanie i obsługa sklepów internetowych bydgoszcz
Każdy przedsiębiorca zapewne zdaje sobie sprawę z tego, że w dzisiejszych czasach sukces działalności opiera się w głównej mierze
Szkolenia dla marketingowców - reklama adwords, marketing internetowy w Warszawie
Marketing internetowy to dziedzina, która ciągle się zmienia i rozwija. Aby nadążyć za nowościami i trendami niezbędne jest ciągłe i systematyczne
Szansa na wygraną w totka
Decydując się na gry loteryjne, warto brać pod uwagę szanse na wygraną. Często zdarza się bowiem, że chęć wygranej jest tak wielka, że nie liczymy się zupełnie z kosztami, jakie trzeba ponieść,
Daj się odnaleźć dzięki ogłoszeniom!
Użytkowanie internetu w celach rozrywkowych lub też co istotniejsze w celach zawodowych jest coraz powszechniejsze. Z tego też powodu zanikają powszechne wcześniej zwyczaje. Doskonałym

Posted by on wrz 1, 2017 in Inne |

Fast food w starożytności

Fast food w starożytności

Historia fast foodów sięga znacznie dalej, niż wielu mogłoby się spodziewać. Koncepcja taniej, ulicznej żywności, znana była już w czasach antycznych. Spożywana była głównie przez najbiedniejsze warstwy społeczeństwa.

Grecja

Za najpopularniejsze danie uliczne uchodziły w Grecji suszone ryby. W Pompejach odnalezione zostały pozostałości aż 150 restauracji fast foodowych zwanych thermopolia, których klienci jedzenie zamawiali nie wysiadając z wozu, zabierając je ze sobą w dalszą podróż.

Rzym

W Rzymie uliczni sprzedawcy oferowali klientom najczęściej zupę z ciecierzycy, podawaną z pieczywem oraz makaronem. Innymi często spożywanymi szybkimi daniami były jajka sadzone, kiełbaski wieprzowe, gulasz z kuropatwy, smażone ryby czy prażony bób. Fast foody cieszyły się ogromną popularnością wśród plebejuszy, którzy często nawet nie posiadali w domach kuchni. Dzisiejsze wątpliwości dotyczące jakości, jaką prezentuje typowe jedzenie fast food, to nic w porównaniu z tym, co przeżywali mieszkańcy Wiecznego Miasta. Niepokój wywoływało pochodzenie serwowanej wieprzowiny, o której mówiono, że jest to w rzeczywistości ludzkie mięso.